Oprichting

Op 13 juni 1934 wordt de Pater Verbraak Groep opgericht. Uitsluitend bedoeld voor jongens. De groep is vernoemd naar Pater Verbraak, die in de slag bij Athej (in het noorden van Sumatra) als legeraalmoezenier hulpvaardig en offerbereidheid symboliseerde. Ze zijn hun opkomsten begonnen in een pand aan de Rabbistraat achter het Piusziekenhuis. De eerste leiders zijn hopman Thomas en vaandrig Slingeland.

Tijdens en na de oorlog

Tijdens de oorlog moeten de verkenners hun pand aan de Rabbistraat afstaan aan de Hitlerjugend. De verkenners houden opkomsten gedurende oorlog iedere 1ste zondag van de maand in de Parochiekerk.

Na de oorlog zijn de verkenners weer met een frisse start begonnen met wekelijkse opkomsten. In 1954 verlaten de verkenners het pand aan de Rabbistraat, vanwege de “vernielzucht van kwajongens” en vanwege de “slechte ligging”. Ze krijgen tijdelijk onderdak in een verkooplokaal achter hotel Baars.

Oprichting Margriet Groep en verhuizing

In 1948 wordt de Margriet Groep opgericht. Het is een van de eerste gidsen groepen van Nederland. Van 1948 tot 1954 houden zij hun opkomsten in het tuinhuisje van mevr. Huberts-Becks. Wegens te weinig leiding zijn ze genoodzaakt om te stoppen met de opkomsten.

In 1956 krijgen de verkenners van de Pater Verbraak Groep 3,3 ha grond in pacht van de gemeente Harderwijk. Ze kopen een tweedehands directiekeet van aannemersbedrijf Zijlstra, deze keet wordt plank voor plank afgebroken en weer aan de Strokelweg opgebouwd.

Samensmelting Pater Verbraak en Margriet Groep

In 1961 begint de Margriet Groep weer met hun opkomsten aan de Strokelweg. De geschiedenis voor zover ik nu kan na gaan zegt men niets over de samensmelting. Ik ga er even gemakshalve van uit dat ze in 1961 zijn samengegaan in de Pater Verbraak Margriet Groep.

Aan de Strokelweg In de jaren 60 is er begonnen aan een nieuw clubhuis, de Weliba-Dabar. Het clubhuis is in 2 delen gebouwd, het eerste gedeelte dus in de jaren 60 en in 1978 is het tweede deel eraan vast bebouwd. In 1981/1982 is het huidige Hordehol gebouwd. In 2019 hebben we er nog een clubhuis bijgekregen voor de Stam/Leiding.

Het Das-insigne

Wij spreken steeds over het dasinsigne, vroeger hadden ze het gewoon over het “wapen”. In het wapen zit een Franse Lelie en een Klaverblad. De Franse Lelie zijn de symbolen van de Pater Verbraak Groep (jongenstak) en het Klaverblad van de Margriet Groep (meisjestak).

Ook hebben we een gebroken rad in ons wapen staan. Het gebroken rad is het symbool van Sint Catharina. De Rooms Katholieke parochie in Harderwijk is de Sint Catharina parochie.

De “keper”, de omgekeerde V zorgt voor de verbondenheid tussen alle symbolen en dus de verbondenheid tussen de jongens, de meisjes en de katholieke kerk.